Jobbet som kaffemakare är både slitigt och stressigt men fröjden att få arbeta med något som har kommit att stå en varmt om hjärtat gör mödan värd. Att arbeta som en riktig barista kan jämföras med jobbet som bartender men skillnaden är att man befinner sig i en annan miljö och använder andra råvaror. Ordet barista kommer just ifrån italienska ordet för bartender. Innan jag började arbeta på Barista Fair Trade Coffee var min kunskap om kaffe lika stor som någon annans men när man stiger in i den riktiga kaffevärlden känner man sig som Alice i Underlandet. Från början lär man sig grunderna och vilka komponenter som är av störst vikt t.ex. mjölkskumningen, tampningen (hur man pressar kaffet), hur länge kaffet får rinna, vilka bönor man använder osv. Men för att bli en bra barista krävs så mycket mer. För det första gäller det att vara effektiv, för det andra gäller det att kunna multitaska, både mjölken och kaffet ska vara färdigt samtidigt då kaffet ska ut så färskt som möjligt. Men det här är bara ytan av ett isberg. Malningsgraden på kaffet, vilken mjölk man ska använda, hur varm mjölken ska vara, ska espresson vara sält, crémans färg och konsistens. Det är här agnarna skiljs från vetet eller robustan från arabican.
Det här är min inledning till en uppsats som behandlar kaffe och Fair Trade. Fortsättning följer...
/ Filip
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar