fredag 8 juli 2011

Resan till komposterbart träkort...


Våren 2009 skulle vi äntligen komma igång med vårt Stammiskort - ett påladdningskort som förutom att ge kunden minst 10% rabatt på allt (och fri Wifi och bra karma genom att Barista skänker en skolmåltid i Etiopien varje gång man fikar).
Vi hade hittat en liten svensk leverantör som gjorde kort av trä och det är ju hållbart och "rätt" för oss kände vi. Men precis innan vi skulle beställa fick vi reda på att tryckfärgen måste förseglas med en stark fernissa som är värre än ett vanligt plastkort. Det vore ju det värsta som kan hända att man på ytan verkar ekoreko men inte är det egentligen. "Lipstick on a pig" liksom :-). Så tillbaka till ritbordet o till slut hittade vi en leverantör som gjorde kort av PET som åtminstone är den mindre onda av plaster. Alla andra kort du har i plånboken är garanterat gjorda av billig PVC. Vårt kort var dyrt som attans men äntligen kom vi igång. Under tiden pågick dialog med träkortstillverkaren. Vi hade ju under tiden hittat ett så coolt material som fungerar ungefär som plast men är gjort av växtstärkelse (i vårt fall majs). Vi har stolt bytt ut all tidigare plast i muggar, salladsskålar, såsbägare etc. till PLA som det kallas. 100% majs och komposterbart. Även om den inte komposteras är det OK att t.ex. elda den för den är redan del av kretsloppet eftersom den är vegetabilisk istället för petroleum.
"Vänligen ät inte muggen, även om den är gjord av 100% majs" står det så fyndigt på den...
Så vi frågade träkortstillverkaren om de kunde testa med majsstärkelse som ytbeläggning. Resten e historia ;-) Nu finns världens första petroleumfria komposterbara kort tack vare vårt samarbete. Det enda som inte blir kompost är magnetremsan (för det var svårt att hitta magnetisk majs) men den sorteras lätt bort i kommunens kompost eller rötningssystem.
Och Sustainable Cards som träkortstillverkaren i Hede i Härjedalen heter växer så det knakar. Och vi på Barista närmar oss 40.000 stammiskort i omlopp...
Och bäst av allt... det här kortet kan man bokstavligen gödsla med...

/Björn

Inga kommentarer: