tisdag 18 oktober 2011

Choklad som gör skillnad!


Förra veckan träffade jag och Caroline två av bönderna, Appiah och Victoria, från kakaokooperativet Kuapa Kokoo i Ghana. De var på Sverigebesök och kom förbi oss på Götgatan för att säga hej och passade på att peppa de baristor som arbetade med starka ord som "tack för att ni säljer vår choklad, det gör otrolig skillnad för oss!". Förutom att det i sig var fantastisk att få träffa människorna bakom vår choklad stärkte det definitivt min övertygelse om att det går att göra skillnad. På Barista tror vi på ”trade not aid” och det här är ett exempel på hur just handel kan ge andra människor möjlighet till ett humant och bra liv.

Hur ser då livet ut för en kakaobonde i Ghana? För att förstå helheten är det viktigt att få en inblick i de förhållanden som råder. I Ghana står kakaoproduktionen för cirka 40 procent av landets totala exportintäkter. Dessvärre är det en väldigt liten andel av vinsten som kommer tillbaka till kakaobonden.

Likt många andra råvaror har världsmarknadspriset på kakao fallit under de senaste årtiondena, vilket resulterat i att kakaoodlarna fått allt sämre möjligheter att kunna försörja sig på sitt arbete. Odlarna betalas ofta priser som understiger kostnaden för själva produktionen, vilket innebär stora svårigheter att upprätthålla en dräglig levnadsstandard för sig själv och sin familj. Precis som inom kaffeproduktionen består svårigheten för odlarna i att skapa handelsförbindelser och ta sig in på världsmarknaden. Detta har resulterat i ett handelssystem som bygger på många mellanhänder som själva tar en stor del av vinsten. Rent vatten, sjukvård, skolgång m.m. finns det då inga pengar till.

Under det senaste årtiondet har fältundersökningar visat att barnarbete är vanligt förekommande inom kakaoindustrin. Hundratusentals barn uppskattas arbeta under slavliknande förhållanden i en hård arbetsmiljö. Även människohandel och smuggling förekommer till just Ghana och Elfenbenskusten. Många tvingas också arbeta med farliga bekämpningsmedel utan någon utbildning vilket leder till akuta olyckor och förgiftningsskador.


Med en inblick i hur kakaoproduktionen ser ut känns det bra att veta att Kuapa Kokoo aktivt arbetar för att de 64 000 medlemmarna i de 1350 byarna ska få det bättre. Kooperativet är Fairtrade certifierat och är genom certifieringen garanterat ett minimumpris på $2,000 per ton kakao. Kooperativet får också en premie på $200 per ton som återinvesteras i olika projekt.

Appiah och Victoria berättade om de olika projekt premiepengarna investerats i. Friskt, rent vatten är för oss en självklarhet men i Ghana är så inte fallet. Tidigare fanns inga brunnar med rent vatten inom kooperativet och vattenburna sjukdomar som t.ex. bilharzia och Guineamask blev utfallet. När Appiah beskrev hur den sistnämnda sjukdomen ter sig fick jag ont i magen. Samtliga sjukdomarna kräver sjukvård och många har tyvärr för långt till närmsta läkare och får inte den vård de behöver. Rent vatten är en grundstomme för ett drägligt liv och idag har Kuapa Kokoo flera brunnar med just rent vatten och riktiga toaletter har satts upp. Bönderna får besök av mobila vårdkliniker med läkare som kan ta hand om deras hälso- & sjukbehov. Skolor har byggts för barnen och de satsar på utbildning med bra skolböcker. Bönderna får nya machete att använda vid skörd. Förutom att bönderna får själigt betalt har alltså många viktiga projekt genomförts tack vare Fairtrade premien.

Unikt för medlemmarna i Kuapa Kokoo är att de äger 45% av företaget Divine som förädlar kakaon de odlar. Kakaobönderna har alltså möjlighet att påverka slutprodukten, den choklad vi säljer på Barista.

Sammanfattningsvis blir det för mig väldigt tydligt att jag som slutkonsument har alla möjligheter att skapa förändring. Är jag vaksam och fattar medvetna beslut kan jag påverka livet för de 64 000 medlemmarna i Kuapa Kokoo. Genom aktiva val ger jag också fler och fler bönder runt om i världen en chans och möjlighet till ett humant liv. /Mary


(några av bilderna är lånade av Kuapa Kokoo)

1 kommentar:

Anna sa...

Vilket härligt inlägg - Fairtrade gör skillnad! Ni på Barista gör också ett otroligt bra jobb genom att sälja certifierad choklad och kaffe!